• 28/11/2019
  • 01/02/2022

ВИЖ ПРЕДИ ВИЖ СЕГА

Центърът за съвременно изкуство и библиотека са изградени на мястото на бившата Немска болница, на ул. „Св. Св Кирил и Методий“ и ул. „Оборище“. Те са едно ново и различно културно пространство в Бургас.

Една нестандартна, но перспективна симбиоза между традиционната библиотечна дейност и модерен център за изящно, приложно, декоративно изкуство, също така мода, интериорен, екстериорен и промишлен дизайн. Новата съвременна библиотека събира на едно място 4-те лъча на регионалната библиотека, което е огромно удобство за  потребители от всички възрасти. За малките творци има специално обособена зона за детско творчество и зона с ателиета и работилници за млади автори.

В уютните вътрешни пространства са подредени десетки стелажи и удобна мебелировка. Обособени са зони за деца, тийнейджъри и възрастни.

Центърът за съвременно изкуство и библиотека разполага с помещения за експозиционни площи, рецепция с информационен пункт, детски отдел и интерактивна зала, зала за образователни курсове и зона за детско творчество. Обособен е отдел заемане на книги за дома и възрастни, административни отдели, конферентна зала с капацитет 76 места, където могат да се представят и постановки на Кукления театър.

Стойност на инвестицията

Проектът се реализира чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020, финансов инструмент Фонд за градско развитие за регионите София и Южна България от Фонд за устойчиви градове и собствен принос на Община Бургас.

Бюджет на проекта: 9 943 899  лева
БФП: 3 646 100 лева
Финансов инструмент: 5 971 095  лева
Собствен принос: 326 704 лева

Преди

Сега