Стотици бургазлии дойдоха за откриването на модерния Експозиционен център „Флора – Бургас“

Стотици бургазлии дойдоха за откриването на модерния Експозиционен център „Флора – Бургас“. Преди да прекрачат прага на изложбените зали те се насладиха на богата програма. Най-малките се включиха в конкурс за рисунка, танцови и мажоретни състави от различни учебни заведения представиха свои изпълнения. Ансамбъл „Странджа“ отново показа богатството на българския фолклор. Първото събитие, което се провежда в новия експозиционен център, е Националната изложба за цветя с международно участие „Флора Бургас 2015“.
„Новата Флора е емблема на града ни. Бургас не заслужаваше старите найлонови шатри, за които Общината даваше по 50 хиляди лева за ремонт всяка година“, каза кметът Димитър Николов.
Експозиционен център „Флора“ е с изключително иновативна архитектура и е изграден с екологични материали, което го прави едно от най-модерните съоръжения в България. Проектът е дело на млади бургаски архитекти и е с енергоефективни модули. Флора Бургас разполага със собствена фотоволтаична централа, която произвежда електроенергия за нуждите на експозиционния център.
Фасадните повърхности са покрити с вечнозелена растителност, която се поддържа от модерна система за напояване. Част от покрива е превърнат в зелена градина, аранжирана с декоративни камъни.
Архитектурата на експозиционния център е допълнена от десетки видове вечно зелени растения, а околното пространство е обогатено с красиви цветни фигури.
Бургазлии могат да посетят Националното изложение за цветя „Флора – Бургас 2015“ до 27 май. Това е неговото 31-во издание, което ще продължи от 20 до 27 май. През това време повече от 55 фирми ще представят в експозиционните зали декоративна растителност, цветя и продукти за озеленяване. Гости на откриването на Експозиционен център „Флора Бургас“ бяха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, областният управител Вълчо Чолаков и президентът на нефтената компания „ЛУКОЙЛ“ Вагит Алекперов.