Бургас вече официално с Храм на книгата – пазител на книжовността и духовността

Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ отвори врати. Новата сграда, която се намира на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ е уникална и събира в себе си част от духовното богатство на България.

Официалното откриване на Културно-образователен център за съвременно изкуство и Библиотека събра много гости, граждани, кметът на Бургас Димитър Николов и неговият екип, граждани, читатели. Кметът Николов беше придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, както и от зам.- кмета по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Кметът на града Димитър Николов честити новата Библиотека и поднесе „Сертификат за пазителите на книжовността и духовността“. Той беше приет от директора на Библиотеката Яна Кършийска с огромна благодарност.

“… Без Вашата подкрепа и тази на специалистите от Община Бургас, този проект нямаше да се осъществи…“, каза на кмета на града Кършийска, която предаде благодарностите на всички, които работят в сградата.

„…Поверена ви е цяла Вселена от знания. Пазете я! Обичайте я! Давайте и нов живот…“ се казва в сертификата, който екипът ще пази като скъп дар и спомен от деня на отварянето за подетители на Центъра за съвременно изкуство

„… Нямам никакви забележки по библиотеката. Помислено е за всичко и най-вече за книгите, след десетки години миграция на библиотечните материали в различни сгради, най-сетне имат свой дом. Аз не знам на друго място в момента в България, да се строи библиотека. Другото което ме впечатли, е съчетанието на дигиталните технологии с книгите, включително и с НХА, чийто втори дом е тук. За всеки има по нещо, и за децата, за които е детската площадка, където да играят, тъй като това е една доста застроена зона… “ добави Димитър Николов .

Служители на библиотеката и гости се включиха в обща снимка от терасата на сградата. Присъстващите посетиха различните отдели на Библиотеката, изложбените зали, ателиета , пространствата с компютри и всички звена, които ще работят за развитието на културата, духовността и знанието. Най-доволни бяха децата, които изпълниха двора на Библиотеката и се отдадоха на игри, използвайки съоръженията. Терасата на новата сграда вече е любимо място за снимки!

Потомци на рода Петканови на гости в новата библиотека

Среща – разговор отбеляза 130 години от рождението на големия български писател, интелектуалец, публицист, директор на Библиотека Бургас и академик на БАН Константин Петканов.

Събитието се проведе в новата сграда на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, която е част от Център за съвременно изкуство. Представена беше книгата „Братя” на отец Димитър Попниколов Петканов.

Д-р Добрина Топалова увлекателно разказа интересни факти за силната връзка между двамата братя Константинови, за общата им съдба на тракийски бежанци, за духовния и културен принос към Бургас. Театралният режисьор Румен Велев прочете откъси от книгата.

На представянето присъстваха потомци на рода Петканови. Един от тях е Константин Кършев , който е внук на Димитър Петканов и е кръстен на чичо си Константин. Той изрази своята гордост от славния си род и надежда, че двамата братя и техния принос за литературата и духовността няма да бъдат забравени.

Петя Паскалева също е наследник на славния род. Нейната баба Петкана е братовчедка на двамата братя. Във времена, когато на посещението в храма не е гледано с добро око, Димитър Петканов е направил възможно кръщаването на Петя в църква. Тя се гордее със своето родословно дърво и се надява то да пребъде.

Опашка за автографи от автора на романа „Опашката“ Захари Карабашлиев

Представянето на най-новия роман на писателя Захари Карабашлиев „Опашката“ събра почитатели на съвременната българска литература в новата бургаска библиотека.

Читателите задаваха на автора въпроси за творческия процес, това кои са важните според него неща от живота, за символите в „Опашката“.

Захари Карабашлиев разказа за това как се работи по своите книги, за живота си в САЩ, за различните култури и хора, с които се е срещнал.

Според него Бургас е прекрасен заради хората и постигнатото от ръководството на града. Той подчерта, че решението да се построи библиотека заслужава уважение и адмирации.

Доц. д-р Георги Бърдаров представи своята книгата „Absolvo te“ с емоционален мултимедиен спектакъл

С изключителен артистизъм беше представена книгата „Absolvo te“ на доц. д-р Георги Бърдаров. Авторът бе подготвил интересна презентация, която в комбинация с ораторското му майсторство прикова вниманието на аудиторията.

Залата на Регионална библиотека“ Пейо К. Яворов“ не можа да събере всички, които искаха да се докоснат до проникновената история, която се разказва в книгата.

Заради изключителния интерес в програмата на Център за съвременно изкуство и библиотека бе включено още едно представяне на „Absolvo te“.

„В 21 век най-голямата инвестиция е в човешки капитал, образование, интелект и култура. На моите лекции често давам за пример Финландия. Там правителството за 100-годишната независимост на страната подарява на своя народ нова библиотека, известна като Северната Александрийска библиотека. Не вярвах, че това някога ще го видя, но го видях в Бургас с тази прекрасна нова библиотека”, каза по време на своята презентация Георги Бърдаров.

Необикновената и земна Здравка Евтимова очарова почитателите си

Преводач, преподавател, писател, изключително скромна личност и удивителен разказвач – това е Здравка Евтимова. Тя бе гост в първата седмица на новата библиотека и сподели пред публиката своите размисли по темата „Младостта на България е талантлива“.

„…Българите са изключително талантливи. Виждам това всеки ден. Лошото е, че нашият талант не се употребява. Ние сме като един кран, който може да вдига 15 тона, а вдига 15 грама…“, разкри писателката.

Има неща, които, ако не напиша, ме задушават. Други идват само от една дочута фраза и ме карат да пиша, сподели авторката и добави, че не би могла да пише насила .

Аз искам героите да си живеят спокойно, да правят каквото искат. Това е моят шанс и аз да съм свободна. Тръгна ли нещо да го нагласявам и не ми се пише, доверява Евтимова моменти от творческия процес.

Изключително земна, обикновена и в същото време необикновена – така видяха Здравка Евтимова нейните читатели. Един ерудит, който не натрапва своя талант и възможности, а се опитва да предава познания и опит на младите и на всеки, който иска да почерпи от него.