Автоматизират управлението на светофарите в Бургас

Във връзка с изпълнението на проект „Интегриран модел за управление на градската мобилност – Етап 1“, с който ще бъде въведена интелигентна система за управление на светофарите, предстои подмяна на контролерите на следните кръстовища в Бургас:

* На 06.08.2022 г., събота, от 09.00 до 15.00 ч. – бул. „Сан Стефано“ и ул. „ Хр. Ботев“;

* На 07.08.2022 г., неделя, от 09.00 до 16.00 ч. – бул. „Сан Стефано“ и бул. „Ст. Стамболов“;

* На 08.08.2022 г., понеделник, от 09.00 до 15.00 ч. – бул. „Сан Стефано“ и ул. „Александровска“;

* На 14.08.2022 г., неделя, от 09.00 до 16.00 ч. – бул. „Ст. Стамболов“ и ул. „Струга“.

В посочените периоди ще бъде изключено захранването на светофарните уредби, като това ще затрудни преминаването през кръстовищата на участниците в пътното движение. Затова бъдете внимателни и търпеливи! Община Бургас е избрала дни и часови диапазони, в които трафикът не е максимално натоварен. Тя разчита и на винаги компетентното съдействие на Полицията, като е предвидена намеса на регулировчици, където се налага.

* За проекта

Община Бургас прилага интелигентни модели за решаване на предизвикателствата, свързани с оптимизиране на маршрутната мрежа на обществения транспорт. Сред тях са подмяна на автобусния парк с електрически автобуси, подобряване на контрола и управлението на автомобилния трафик в града, а крайната цел е оптимизиране и пренасочване на транспортните потоци.

В процес на изграждане е интегрирана система за управление на трафика, включително автоматизирано управление на кръстовища, трафик детекция и видеонаблюдение на ключови места. Във връзка с въвеждане на централизирано управление на трафика в гр. Бургас, до края на 2022 г. се предвижда интервенция на общо 22 светофарно регулирани кръстовища, както и изграждане на 15 стратегически локации за събиране на трафик информация.