Обновеният етнографски музей отвори врати. Заслужава си да го посетите!

Изцяло обновеният Етнографски музей на Бургас вече отвори врати и представя пред посетителите миналото на региона. Сградата, в която се помещава експозицията, е позната като Бракаловата къща и през 2023-та се навършват 150 години от нейното построяване. През годините тя е била хотел и детска градина, а през 1980 година в нея отваря врати Етнографският музей на Бургас и оттогава не е правен ремонт. Затова Община Бургас разработва проект за нейното цялостно обновяване. На официалното откриване на обновения музей присъстваха директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов, кметът Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова.

Милен Николов благодари на кмета Димитър Николов за това, че Община Бургас спечели и реализира този важен за града проект.

„Проектирането на сградата започва през 2017 година. Преминахме през КОВИД, когато беше изключително сложно нещо да се случи, но то се случи. Минахме през увеличението на цените на всички строителни материали и въпреки това всичко се случи. Вие сте свидетели не само на обновена експозиция, на основно ремонтирана и реновирана сграда. Вече имаме построени нови фондохранилища, етнокухня, етнокафене, открита сцена, паркинг за музейните автомобили и нещо изключително важно – две реставрационни ателиета.“, заяви директорът на РИМ – Бургас д-р Милен Николов.

Концепцията на експозицията и разположението на експонатите са дело изцяло на служителите на РИМ – Бургас. Зад стъклата на новите витрини са подредени с прецизност носии от различни населени места, накити, предмети от бита. И ако посетите обновените изложбени зали, неминуемо ще усетите духа на миналото на Бургаския край.

„Искам да се обърна към директорите на бургаските детски градини и училища да доведат тук децата. Нека те видят спомените за жителите на този регион и за бежанците, които Бургас е приютил след много беди и страдания. Благодаря на всички, които помогнаха да се случи всичко това. Нека се гордеем с нашето минало и памет и да каним тук гостите на нашия град, за да оценят, че ние сме регион с богати културни и духовни традиции.“, каза кметът Димитър Николов.

След официалното откриване на обновения Етнографски музей, д-р Милен Николов показа възможностите на етнокухнята, като приготви „музейна“ рибена чорба. За приятната атмосфера на събитието се погрижиха изпълнителите от ПФА „Странджа“.

За последните 9 години това е шестият обект от културната инфраструктура, който реализира Община Бургас. Това са Авиомузеят, Природонаучният музей и Етнографският музей, както и туристическите комплекси „Акве калиде“, „Ченгене скеле“ и остров Света Анастасия.

Дейностите по обновяването на Етнографския музей се реализираха в рамките на проект „Път на културно-историческите ценности през вековете – изпълнение на консервационно – реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и изграждане на Улица на занаятите“, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж 2014-2020“ и Фонд за градско развитие.